Marcin Walencik-6197

W ramach Restaurant Week Polska jako ambasadorzy wydarzenia, udaliśmy się „do Malarskiej 25”. Celowo napisaliśmy, że „do”, a nie, „na Malarską 25”, ponieważ pod tym adresem tej zaskakującej restauracji nie znajdziecie… Wejście do tego nietuzinkowego miejsca znajduje się przy ulicy Odrzańskiej. Zapewne go nie przegapicie, ponieważ przechodząc obok witryny, na 100% przykują Waszą uwagę potężne słoje z… kiszonkami! Jednak ich zawartość czyli kombinacje warzyw i owoców w nich umieszczonych są tak zaskakujące jak i samo miejsce…, na przykład jeden słoik wspólnie dzielą pomidory oraz imbir, a w innym kalafior i buraki czy brokuł z chrzanem. Wnętrze „Malarskiej” jest surowe i zgodne z obecnymi trendami, gdzie czerwona cegła wespół z drewnianymi i kamiennymi elementami tworzą subtelne tło dla dań serwowanych na drewnianych stołach.

W menu degustacyjnym w ramach Restaurant Week jest opcja mięsna oraz wege! Obydwie są obłędne i na pewno zaskoczą Wasze podniebienia. Tak jak serca, które nigdy nie należały do kręgu naszych zainteresowań kulinarnych, tak tutaj jedząc je po raz pierwszy byliśmy zaskoczeni tym, jak delikatne jest to mięso i jak subtelny jest ich smak, dodatkowo podbity przez podany wraz z nimi sos migdałowy oraz chrzan. Jako danie główne na naszym stole wylądowała kanapka z pieca z krewetkami podana z kolendrą, ananasem, mango i sosem pomidorowym. Uwierzcie nam, że samą kanapką można już byłoby się najeść. W opcji wegetariańskiej jako przystawka serwowany jest bardzo ciekawie skomponowany chłodnik, ale nie jak to zazwyczaj bywa z buraków, tylko z kiszonego brokuła! Jako wegetariańskie danie główne na naszym talerzu wylądowały soczyste krokiety selerowo-marchwiowe podane ze smalcem z białej fasoli oraz kiszoną cebulą. Już tymi wszystkimi daniami można spokojnie się najeść, ale to nie był koniec atrakcji, bo na deser zaserwowano nam gruszkę, oczywiście fermentowaną, która opływała polewą miodową, a jako drugi deser zjedliśmy wędzone lody, które pachniały ogniskiem.

Podsumowując polecamy wizytę w Malarskiej 25, nie tylko podczas Restaurant Week, ale w każdy inny dzień! Szczególnie jeśli lubicie być zaskakiwani niebanalnymi kompozycjami smakowymi! Acha, obowiązkowo dajcie się namówić na degustację kiszonek, które są przepyszne, ze szczególnym naciskiem na śliwkę, której smak przeszywa podniebienie na wskroś i powoduje przyjemne mrowienie…

Tymczasem, zapraszamy na www.restaurantweek.pl gdzie możecie zarezerwować stolik w Malarskiej 25, jak i wielu innych restauracjach biorących udział w festiwalu! Polecamy!  

#Malarska25

Adres: Malarska 25 (wejście od Odrzańskiej), Wrocław
Facebook: https://www.facebook.com/Malarska25
Instagram: www.instagram.com/malarska25

Autor: Marcin Walencik

 

Share Button
Restaurant Week Polska – MALARSKA 25
Tagi:                    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *