foto- Barek Mokrzycki-3237

Z okazji Worldwide Instameet 15 w trakcie, kiedy część naszej grupy Wrocloversów uczestniczyła w fotograficznych sesjach retro, druga część ekipy zaprosiła czterdziestu fanów Instagrama na przepyszne i zdrowe śniadanie, ale śniadanie nie byle jakie.

W gościnnych progach Eko Bazaru przy ulicy Tęczowej zebraliśmy grupę ludzi, dla których wspólnym mianownikiem jest miłość do jedzenia oraz fotografii. W kwestii jedzenia, o walory smakowe i pełne brzuchy zadbał znakomity kucharz Piotr Andruszko serwujący tego dnia, między innymi: przepyszne wiosenne gofry, które można było popić świeżo wyciśniętym warzywno – owocowym sokiem. Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania potraw pochodziły z Eko Bazaru, miejsca, w którym można kupić jedynie certyfikowane produkty eko.

Jednak tak naprawdę śniadanie było jedynie pretekstem do tego, aby móc bawić się fotografią.

Parkując samochód przed Eko Bazarem, wpadliśmy na założycielkę bloga Trawka Cytrynowa. Gosia Zabokrzycka właśnie wypakowywała z bagażnika  masę rekwizytów, tak zwanych „propsów” wykorzystywanych przy  tworzeniu fotografii kulinarnej, w której jest ekspertem. Czego tam nie było? Talerzyki, wazoniki, sztućce, deski, pocztówki, sznurki, słoiki, suszone kwiaty… Wszystkie te przedmioty znalazły swoje miejsce w wypakowanych po brzegi torbach, które następnie przenieśliśmy do strefy bistro Eko Bazaru, gdzie na ten dzień zaplanowaliśmy warsztaty fotografii kulinarnej.

Czterdziestoosobowa grupa szczęśliwców, pokrzepiona pysznym śniadaniem, wsłuchiwała się w wykład  Gosi oraz Żanety Hajnowskiej z bloga Cupcake Factory, które dzieliły się swoim doświadczeniem i wiedzą o fotografii kulinarnej. Jednak czym są słowa bez ich poparcia w praktyce? Po zdobyciu wiedzy teoretycznej przystąpiliśmy do fotografowania, a wspomniane powyżej „propsy”, w towarzystwie przygotowanego przez Piotra jedzenia, zajęły miejsca na czterech dużych stołach. Wszyscy z uśmiechami na twarzach i zaangażowaniem komponowali swoje stylizacje. Widelczyk tu, sznureczek tam, obrus na spód i w ciągu chwil ze wszystkich, wydawało sie bardzo przypadkowych przedmiotów, powstawały piękne, spójne i przyciągające oko kompozycje. Nie było niczym zaskakującym oglądanie uczestników warsztatów, którzy stawali wokół stołów na krzesłach, aby uchwycić swoimi smartfonami i aparatami najlepsze kadry. Nie wiedzieć kiedy minęły ponad dwie godziny i nadszedł czas na spotkanie z naszym gościem specjalnym- Beatą Śniechowską, zwyciężczynią II edycji Masterchefa, która wpadła na nasze śniadanie, aby w wywiadzie z Agnieszką Szydziak, podzielić się swoimi (zamieszczonymi w nowej książce) inspiracjami na pyszne poranne posiłki.

Jeśli chcielibyście wziąć udział w takich warsztatach, a nie udało Wam się zapisać na powyżej opisane, to nic straconego! Już 22 kwietnia w ramach Restaurant Week, Gosia wraz z Żanetą przeprowadzą kolejne spotkanie, które zgłębi jeszcze bardziej tematykę foodstylingu i fotografii kulinarnej.

Na te wydarzenie zaprosimy Was już wkrótce na naszym profiu na Facebboku. Bądźcie czujni.

Tymczasem zapraszamy na fotorelację z naszego śniadania poniżej!

 

 

 

Autor: Marcin Walencik

Share Button
Wiosenne śniadanie

Komentarze 3 thoughts on “Wiosenne śniadanie

  • 3 kwietnia 2017 z 09:35
    Permalink

    Przecudna fotografia kulinarna   Relacja z wydarzenia zachęca, aby brać w takich udział. Uwielbiam zdrową kuchnię i do produktów tak zwanych eko podchodzę z dużą uważnością. Można się rozczarować.

    Powtórz
  • 3 kwietnia 2017 z 09:54
    Permalink

    Świetne warsztaty! A zdjęcia „miodzio”! Podziwiam ich różnorodność. Potrawy wyglądają apetycznie, przyjemnie i zachęcająco 🙂

    Powtórz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *